Jak wygląda czynnik chłodzący w klimie??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuRcZaKjaS
    Classic
    • 2018
    • 0

blackrs, pewnie że idzie, to była ironia :szeroki_usmiech
  • KuRcZaKjaS
    Drive
    • 2014
    • 91

Witam,
    Ostatnio parkuje sobie na parkingu tyłem a tu moim oczom ukazuje się struga jakiegoś płynu. Kapało mniej więcej na wysokości ściany grodziowej. Do tego płyn był bezbarwny, bezwonny lekko oleisty i do tego wyparował po niecałej minucie nie ostawiają żadnego śladu na kostce brukowej. Pytanie czy to był czynnik chłodzący od klimy ? Klima działa (włączyłem na krótko dla testu na drugi dzien) ale boje się włączać na dłużej żeby się sprężarka nie zatarła bo w czynniku jest olej o smarowania nie? Czy jazda bez czynnika może czymś skutkować?

Komentarz

• PieTrzaK
      L&K
      • 2009
      • 1323
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A nie była to tylko woda z klimy...?

Komentarz

• KuRcZaKjaS
        Drive
        • 2014
        • 91

kurcze nie mam pojęcia klimy wcześniej nie miałem ale fakt że zrobiłem 30km na włączonej klimie. Płynu było naprawdę sporo z rana już nic nie kapało i było sucho pod autem. Może być tak że jakiś wężyk odprowadzający był przytkany i nagle puścił ? Czym może skutkować jazda bez czynnika? Klime włączyłem na 5 min by sprawdzić czy chłodzi i jakiś chłodek się pojawił? Pojadę na przegląd to się dowiem.

Komentarz

• Trojan
          Drive
          • 2014
          • 43

jak byś nie miał czynnika to automatycznie wyłączy ja czujnik ciśnienia. w całym kraju jest dość gorąco 30st. i normalne jest to ze przy włączonej klimatyzacji skrapla się woda i odprowadzana jest na zewnątrz auta to co Ci kapało

Komentarz

• robreg
            L&K
            • 2010
            • 1195
            • Octavia I (1U2)
            • AXP 1.4 MPI 75 KM

Poprawka, przy tej wilgotności powietrza, z parownika, przy działającej klimatyzacji, woda leje się tak jakby przeciekała chłodnica, tylko przeciek jakoś tak dziwnie, pod nogami przednich foteli się przeważnie mieści. :-)
            Pozdrawiam, Robreg.
            ----
            furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• Glukasz
              Drive
              • 2014
              • 59

Tak jak roberg pisze, woda
              czynnik jest gazem tak że nawet jak wycieknie to nie zobaczysz. Chyba że będziesz miał lipę jak ja to zobaczysz zielony olej (mi wywaliło i czynnik i olej ze sprężarki)
              Jak nie sprzętem, to talentem

Komentarz

• buldoggg
                Rider
                • 2014
                • 347
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

zawsze tak mam w lato/upalne dni,że pierwszy raz po zimie zobaczę coś co kapie to obawy zawsze okazało się to wodą

Komentarz

• lookashECL
                  Rider
                  • 2009
                  • 416
                  • Rapid (NH3)

Standard .... jak kapie to woda. I dobrze, że kapie :-)
                  Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• KuRcZaKjaS
                    Drive
                    • 2014
                    • 91

ok dziś przejechałem 80 km na klimie i wszystka dział nic się nie działo więc faktycznie to pewnie była woda zamykam

Komentarz

Pracuję...